Autor Tema: Što je Shared Hosting?  (Pročitano 5844 puta)

Van mreže Frane::Get-Host.net

  • Hosting Provajder
  • ***
  • Poruke: 2
  • Get-Host.net | Mng. & Technical Support Dep.
    • Pogledaj profil
    • Get-Host.net - Kompletne Web Usluge
Što je Shared Hosting?
« poslato: Mart 25, 2011, 10:12:27 pm »
U prijevodu: Dijeljena web hosting usluga
Dijeljena web hosting usluga ili virtualni hosting usluga se odnosi na web hosting uslugu gdje su mnoge web stranice smještene na jedan server koji je spojen na Internet. Svaki site "sjedi" na zasebnoj particiji, ili odjeljku / mjesto na poslužitelju, te je tako odvojeno od drugih mjesta. Ovo je općenito najekonomičniji opcija za hosting, zbog toga što mnogi ljudi (korisnici) dijele ukupnu cijenu za održavanje poslužitelja.

Hosting usluga mora uključivati ​​administriranje vlastitog paketa, te generalni server menagment od strane administratora (Hosting firme).
Općenito dijeljeni hosting će biti neprikladan za korisnike koji zahtijevaju opsežni razvoj softvera izvan onoga što hosting firma podržava. Gotovo sve aplikacije namijenjene da se pokreću na standardni web poslužitelj će raditi kod svake hosting firme, s laganim izmijenama. Zato, ukoliko imate neku napredniju web aplikaciju, slobodno pitajte hosting firmu kod koje želite zakupiti paket dali podržava određene web tehnologije.

No, s druge strane, dijeljeni hosting je jeftiniji od druge vrste hostinga, kao što je dedicirani poslužitelj (Dedicated server) ili VPS/VDS(VirtualniPrivatniPoslužitelj/VirtualniDediciraniPoslužitelj).
Dijeljeni hosting je u većini slučajeva ograničen (prometom podataka i količinom podataka na vašem paketu), ali i neke hosting firme imaju ograničenja na broj procesa ili broj konekcija (firme su u zadnje vrijeme počele ograničavati i druge stvari, što zbog pretrpanosti paketa na dijeljenom poslužitelju, a i zbog lošije kvalitete poslužitelja).

Dijeljena hosting usluga obično koristi web-bazirane panele za kontrolu pakate, kao što cPanel, DirectAdmin, Plesk, InterWorx, H-Sphere ili neki od mnogih drugih iz te sorte proizvoda. Većina velikih (starijih) hosting tvrtki koriste vlastite, prilagođene panele, ali i tu dolazi do problema, pošto je podrška ograničena, te ukoliko postoji greška (bug) kompletna hosting infrastruktura jedne firme je u problemu.

Kod djeljenog hostinga, hosting firma je općenito odgovorna za upravljanje poslužiteljem, instalaciju poslužiteljskog softvera, sigurnosne nadogradnje, tehničku podršku, i druge aspekte usluge koje nude. Većina poslužitelja su temeljena na Linux operativnom sustavu, tj. LAMP konfiguraciji (Linux|Apache|MySQL|PHP), zbog niske cijene (besplatno) i open source softvera. No, neke firme nude također i Microsoft Windows bazirane poslužitelje, čija cijena je drastično skuplja. Iako se radi o različitim operacijskim sustavima, oba imaju vrlo slična sučelja (korisničke panele) i funkcionalnosti, uz iznimku na neke specifične razlike (na primjer: ASP.NET, SQL Server za Win;PHP, MySQL za Linux).

Dijeljena web hosting usluga također može biti privatno ostvarena, dijeleći troškove smiještaja poslužitelj u colocation centru, a kao takva se zove udruženi hosting. Većinom su to primjeri Warez stranica, za koje nema specijaliziranih hostera. Par takvih stranica/foruma se udruže, zakupe dedicirani poslužitelj, te dijele troškove.

Dijeljena web hosting usluga se može postići na dva načina: domenski baziran i IP-baziran način, iako neki kontrolni paneli dopuštaju miješanje i jednih i drugih na jednom poslužitelju.

Kod IP-baziranog dijeljenog hostinga, koji se naziva i "dedicated IP usluga", svaki virtualni host ima različitu IP adresu. Web poslužitelj konfiguriran je s više fizičkih mrežnih sučelja, ili virtualnih mrežnih sučelja na istom fizičkom sučelju. Softver web poslužitelja koristi IP adresu paketa kako bi se utvrdilo koje web stranice treba prikazati korisniku. Zbog iscrpljenosti IPv4 adresa one su sve rjeđi resurs, pa se u zadnje vrijeme ovaj način većinom izbjegava.

U domensko baziranom dijeljenom hostingu, koji se naziva zajednički IP hosting, virtualni domaćini poslužuje više domena na jednom stroju s jednom IP adresom. To je moguće jer kada web preglednik zahtjeva resurs sa web servera pomoću HTTP / 1.1, on uključuje traženje hostnamea kao dio zahtjeva. Poslužitelj koristi ove informacije kako bi utvrdilo koje web stranice treba prikazati korisniku.

Ukratko, u današnje vrijeme teško će se dogoditi da pogriješite s izborom shared hosting usluge, pošto je kompletna ponuda i usluga na daleko višem nivou nego je to bio slučaj prije par godina. U današnje vrijeme, ukoliko firma nudi uslugu, iza te usluge stoji dosta vremena, novaca i podrške, te je rijedak slučaj da će neka ozbiljnija firma riskirati ugled radi slabije podrške ili usluge prema nekom korisniku.
S druge strane, ukoliko čitate ovo, znači da vam je jako stalo do kvalitete Shared Hosting usluge, a i na pravom ste mjestu da odaberete firmu i paket za sebe!
Pozdrav,
Frane::Get-Host.net
Pozdrav,
Frane :: Get-Host.net
http://get-host.net/logo_small2.png[/img]

Srbija Hosting

Što je Shared Hosting?
« poslato: Mart 25, 2011, 10:12:27 pm »